Προσωπικό

Δημήτριος Σ. Παπακωνσταντίνου

Δημήτριος Σ. Παπακωνσταντίνου
Καθηγητής Οφθαλμολογίας Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών

  • Καθηγητής Οφθαλμολογίας Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών
  • Διευθυντής της Α΄ Πανεπιστημιακής Οφθαλμολογικής Κλινικής Αθηνών
  • Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Γλαυκώματος
  • Διευθυντής Σύνταξης του περιοδικού Οφθαλμολογικά Χρονικά
  • Έχει διατελέσει Πρόεδρος της Ομοσπονδίας των Ελληνικών Οφθαλμολογικών Εταιρειών και της Ελληνικής Οφθαλμολογικής Εταιρείας
  • Μέλος Ελληνικών και Διεθνών Οφθαλμολογικών Εταιρειών
  • Συμμετοχή σε πάνω από 300 Διεθνή και Ελληνικά Οφθαλμολογικά Συνέδρια
  • Συνολικά πάνω από 600 Δημοσιεύσεις σε Διεθνή peer review Οφθαλμολογικά περιοδικά με 2000 βιβλιογραφικές αναφορές, δημοσιεύσεις σε ελληνικά περιοδικά, συγγραφή κεφαλαίων σε βιβλία και μονογραφίες, ανακοινώσεις σε διεθνή και ελληνικά συνέδρια, διαλέξεις – εισηγήσεις σε συνέδρια και ημερίδες, συμμετοχή σε στρογγυλές τράπεζες.

Πέτρος Πέτρου

Πέτρος Πέτρου
Χειρουργός Οφθαλμίατρος Χειρουργική Υαλοειδούς- Αμφιβληστροειδούς

Ο χειρουργός οφθαλμίατρος Πέτρος Πέτρου γεννήθηκε στην Αθήνα. Φοίτησε στην Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Κατά τη διάρκεια των σπουδών του εκπαιδεύτηκε στη γενική χειρουργική και γενική παθολογία στην Ιατρική Σχολή των Πανεπιστημίων της Γλασκώβης και Cambridge αντίστοιχα.

Κατόπιν, ειδικεύτηκε στην οφθαλμολογία στην Πανεπιστημιακή οφθαλμολογική κλινική  των Νοσοκομείων Royal London και St Bartholomew’s του Λονδίνου, καθώς και στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο «Αττικόν» στην Αθήνα. Μετά την απόκτηση του τίτλου της ειδικότητας διετέλεσε Λέκτορας ν. 407 στην Οφθαλμολογία στη Β’ Πανεπιστημιακή οφθαλμολογική κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Εργάστηκε σε έμμισθη θέση επιμελητού με εξειδίκευση στη χειρουργική του υαλοειδούς-αμφιβληστροειδούς (Vitreo Retinal Fellow) για σύνολο 3 ετών στην Πανεπιστημιακή οφθαλμολογική κλινική του Birmingham του Ην. Βασιλείου και στην Πανεπιστημιακή κλινική του Moorfields Eye Hospital στο Λονδίνο. Εκτός από το κλινικό και ερευνητικό έργο, συμμετείχε ενεργά στην εκπαίδευση των ειδικευόμενων οφθαλμιάτρων.

Κατέχει τη θέση του Πανεπιστημιακού Υποτρόφου στη χειρουργική του αμφιβληστροειδούς στην Ά Πανεπιστημιακή Οφθαλμολογική κλινική του Νοσοκομείου «Γ.Γεννηματάς» και είναι επίτιμος ερευνητής του Νοσοκομείου Moorfields Eye Hospital στο Λονδίνο.

Είναι ενεργός ερευνητής με πέραν των 90 παρουσιάσεων σε οφθαλμολογικά συνέδρια στο διεθνή και Ελλαδικό χώρο. Έχει δημοσιεύσει πέραν των 50 ερευνητικών εργασιών σε έγκυρα peer-reviewed επιστημονικά περιοδικά. Δείγμα των εργασιών του στα περιοδικά με τον υψηλότερο δείκτη απήχησης (impact factor) παρατίθεται:

  1. Petrou P, Patwary S, Banerjee PJ, Kirkby GR. Bilateral macular hole from a handheld laser pointer. Lancet. 2014 May 17;383(9930):1780.
  2. Banerjee PJ, Petrou P, Plant GT. Diagnostic and treatment challenges in giant cell arteritis. Lancet. 2014 Jun 28;383(9936):2210.
  3. Banerjee PJ, Petrou P, Charteris DG. Dexamethasone intravitreal implant trapped at the macula in a silicone oil-filled eye. Ophthalmology. 2014 Jun 27.

Κλειώ Χατζηστεφάνου - Κορωναίου

Κλειώ Χατζηστεφάνου - Κορωναίου
Επίκουρος Καθηγήτρια Οφθαλμολογίας

H κ. Κλειώ Χατζηστεφάνου - Κορωναίου, Επίκουρος Καθηγήτρια Οφθαλμολογίας, είναι υπεύθυνη του τμήματος Στραβισμού (Ορθοπτικό Τμήμα) του Π.Γ. Νοσοκομείου Αθηνών «Γ. Γεννηματάς» από το 2001.

Σπούδασε Ιατρική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών (1984-1990). Ασκεί την Οφθαλμολογία από το 1998. Υπηρετεί ως μέλος ΔΕΠ της Α΄ Οφθαλμολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών από το 2004.

Μετεκπαιδεύτηκε στο Massachusetts Eye and Ear Infirmary, Harvard Medical School (1993-1995) και στο  University of Wisconsin-Madison (1998-1999) των ΗΠΑ, σε έμμισθη οργανική θέση (clinical fellowship) όπου εξειδικεύτηκε στην παιδοοφθαλμολογία και το στραβισμό παίδων και ενηλίκων καθώς και τη νευροοφθαλμολογία.

Πέραν της γενικής Οφθαλμολογίας, το κλινικό και επιστημονικό της έργο εστιάζεται στη διαγνωστική και θεραπευτική αντιμετώπιση του στραβισμού, και ειδικότερα στη χειρουργική αντιμετώπιση επιπεπλεγμένων μορφών στραβισμών (παραλυτικός στραβισμός, μετατραυματική διπλωπία, νόσος Graves, μυασθένεια κ.α.). Είναι εξετάστρια για το Ευρωπαϊκό Δίπλωμα Οφθαλμολογίας (EBOD) από το 2011.

Έχει ανακοινώσει και συμμετάσχει ως ομιλήτρια σε περισσότερα από 60 διεθνή και ελληνικά συνέδρια Οφθαλμολογίας, και είναι συγγραφέας 25 δημοσιεύσεων σε διεθνή περιοδικά οι οποίες έχουν περισσότερες από 1000 αναφορές στη διεθνή βιβλιογραφία. Ενδεικτικές δημοσιεύσεις από το επιστημονικό της έργο :

  • Three horizontal muscle surgery for large angle infantile. Long term motor outcomes.

Chatzistefanou K et alJAMA Ophthalmology 2013;131(8):1041-8.

  • The ice pack test in the differential diagnosis of myasthenic diplopia.

Chatzistefanou K et al. Ophthalmology 2009;116:2236-43.

Ballian N, Androulakis II, Chatzistefanou K, et al. Hormones - 2010;9(3):269-73. Review.

  • Reversal of unilateral medial rectus recession and lateral rectus resection for the correction of consecutive exotropia.  Chatzistefanou KI et al.  British Journal of Ophthalmology 2009;93:742-6.
  • Infectious uveitis in childhood.

Markomichelakis NN, Chatzistefanou KΙ et al.  Ophthalmology 2009;116(8):1588-9.       

  • An unusually large incyclotropia associated with dysthyroid ophthalmopathy.

Chatzistefanou K et al. British Journal of Ophthalmology 2008;92:291-2.

  • Contrast sensitivity in amblyopia: the fellow eye of untreated and successfully treated amblyopes.

Chatzistefanou KI et al.  Journal of the American Association for Pediatric Ophthalmology and Strabismus (JAAPOS) 2005;9:468-74.                

  • Prevalence of diplopia related to cataract surgery among cases of diplopia.

Karagiannis D, Chatzistefanou KI et al. European Journal of Ophthalmology 2007;17:914-8.        

  • The role of drug treatment in children with strabismus and amblyopia. Review article.

Chatzistefanou K, Mills MD. Pediatric Drugs 2000; 2:91-100.                

  • Posterior capsule opacification after cataract surgery in uveitis patients.

Dana MR, Chatzistefanou K, et al. Ophthalmology 1997;104:1387-94.                        

  • Treatment of inferior oblique muscle overaction with myectomy or with anterior transposition.

Chimonidou E, Chatzistefanou K et al. European Journal of Ophthalmology 1996;6:11-3.   

  • Vascular endothelial growth factor is sufficient to produce iris neovascularization and neovascular glaucoma in a non-human primate. Tolentino MJ, Miller JW, Gragoudas ES, Chatzistefanou K, et al. Αrchives of Ophthalmology 1996; 114: 964-70.

Μαριλίτα Μ. Μόσχου

Μαριλίτα Μ. Μόσχου
Αναπληρώτρια Kαθηγήτρια Οφθαλμολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών

Είμαι Αναπληρώτρια Kαθηγήτρια Οφθαλμολογίας στην Ιατρική Σχολή Αθηνών. Εργάζομαι στην Α' Πανεπιστημιακή Οφθαλμολογική Κλινική του Νοσοκομείου Γ. Γεννηματάς από το 2006 ως συνυπεύθυνη του Τμήματος Ηλεκτροφυσιολογίας της όρασης και του Τμήματος Γλαυκώματος. Είμαι πτυχιούχος της Φαρμακευτικής Σχολής και αριστούχος πτυχιούχος της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, λαμβάνοντας το 1ο αριστείο για την υψηλότερη βαθμολογία χρονιάς 2000 (9.21/10).  Έχω λάβει διδακτορικό τίτλο σπουδών από το Εργαστήριο Φαρμακολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών με βαθμό Άριστα. Πραγματοποίησα την τετραετή ειδικότητά μου στην Οφθαλμολογία στην Πανεπιστημιακή Οφθαλμολογική Κλινική της Λοζάνης στην Ελβετία, λαμβάνοντας το 2000 1η υποτροφία επίδοσης (απόφαση Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων) για μεταπτυχιακές σπουδές στην αλλοδαπή. Με υποτροφία του Ιδρύματος Ωνάση εκπόνησα 2η διδακτορική διατριβή στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Λοζάνης. Η διατριβή μου είχε τίτλο Ο ρόλος της εοταξίνης στα δάκρυα ασθενών με φακούς επαφής. Με εκπαιδευτική άδεια το 2009 εξειδικεύτηκα στο Γλαύκωμα στο νοσοκομείο Αddenbrookes (Πανεπιστημιακή Οφθαλμολογική Κλινική Cambridge) και εργάστηκα ως επίτιμος Λέκτορας στο Πανεπιστήμιο του Cambridge συμμετέχοντας με παράδοση μαθημάτων στο μετεκπαιδευτικό πρόγραμμα του Πανεπιστημίου του Cambridge για τους ειδικευόμενους του Ηνωμένου Βασιλείου.

Παράλληλα το 2010 συμμετείχα ως διδάσκουσα στο μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών στη ‘Μοριακή και Εφαρμοσμένη Φυσιολογία’ της Iατρικής Σχολής Αθηνών-Εργαστήριο Φυσιολογίας.

Το συγγραφικό μου έργο υπερβαίνει τις 100 πρωτότυπες δημοσιεύσεις σε έγκριτα διεθνή επιστημονικά περιοδικά και έχω παρουσιάσει περισσότερες από 90 εργασίες σε διεθνή συνέδρια σε μερικά από τα οποία ως προσκεκλημένη ομιλήτρια. Επίσης έχω γράψει το κεφάλαιο ‘Multifocal-Electroretinogram in retinal vascular diseases’ στην ετήσια έκδοση της Γαλλικής Οφθαλμολογικής Εταιρείας. Είμαι μέλος διεθνών και Ελληνικών Οφθαλμολογικών Εταιρειών και κριτής σε 11 διεθνή ιατρικά περιοδικά.

Μιλάω άριστα Αγγλικά (Proficiency of Cambridge) και Γαλλικά (Sorbonne II)  και ικανοποιητικά Ισπανικά (Básico del Espaňol, Cervantes).

A' Πανεπιστημιακή Οφθαλμολογική Κλινική ΓΝΑ «Γ. Γεννηματάς»

Η Α’ Πανεπιστημιακή Οφθαλμολογική Κλινική Αθηνών με την πλούσια υλικοτεχνική υποδομή και το επιστημονικό κύρος των μελών της παρέχει υψηλού επιπέδου κλινικό έργο, επιστημονική έρευνα και εκπαίδευση.

Επικοινωνία

Λεωφόρος Μεσογείων 154 115 27 Αθήνα

213 203 2355

© Copyright 2024 A' Πανεπιστημιακή Οφθαλμολογική Κλινική "ΓΝΑ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ" | Designed By csattica